Potkuja, potkis tai toi-toi! Teatterin ammattilaiset tietävät, että nämä ovat onnen toivotuksia juuri ennen ensi-iltaa, mutta niistä ei saa missään nimessä kiittää. Myös maailmalla hyvän onnen tai menestyksen toivottamista näyttelijälle juuri ennen esitystä on pidetty tabuna ja huonona enteenä. Sen sijaan onnea toivotetaan sanomalla toi-toi-toi tai käytetään saksalaista alkuperää olevaa sanontaa ”break a leg” (Libby, Steve, 1985).

Jo kaukana muinaishistoriassa toi-toi-toi -rimpsua on käytetty eräänlaisena loitsuna paholaisen karkottamiseen tai pahan silmän torjumiseen. Loitsua on saattanut säestää sylkeminen tai puun koputtelu. Toi-toi-toi imitoikin sylkemisestä kuuluvaa ääntä. Eri kielissä sanonta voi olla eri muodoissaan, kuten ”tfu tfu tfu”, ”fu fu fu” tai ”peh peh peh”. Tärkeintä on toistaa sana kolme kertaa. (Forward Association 2009). Haluammekin tuoda ihmisten elämään onnea, iloa ja positiivisuutta ja näin karkottaa pahan pois arjesta. Ydinarvomme ovat hyvän jakaminen, yhteisöllisyys sekä vastuullisuus lähimmäisestä ja ympäristöstä.

Toivomme, että nimi on enne ja kulttuuriosuuskuntamme ToiToiToi kantaa muassaan niin onnea kuin menestystäkin 😊.

Lähteet:

Libby, Steve (July 1985): ”It’s a superstitious world: Of black cats, lucky numbers, broken mirrors…” The Rotarian. 147 (1): 30–31.

Forward Association, Inc. 2009″Spit Your Way To Safety: Toi, toi, toi!”. 11 February 2009. (viitattu 12.3.2019)